Oikopolut maistuvaan etäpäivän lounaaseen

Vatsa kurnii, mutta kaapissa ei taaskaan ole valmista ruokaa eikä ruoanlaittoon ole aikaa pian alkavan palaverin takia. Tuttua? Helppo ja monipuolinen lounas ei kotonakaan ole mahdottomuus, kun satsaa pieneen etukäteissuunnitteluun.

Monipuolinen lounas on etätyössäkin tärkeää. Nälkäisenä keskittyminen on vaikeaa ja vireystila laskee, mutta lounastauko myös katkaisee päivän. Etänä työskennellessä työn tauottamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Koneen ääreen on helppo jumiutua, kun työkaverit eivät nykäise hihasta mukaan lounaalle tai kahville.

Lounaan valmistaminen kesken kiireisen työpäivän voi kuitenkin olla hankalaa, eikä pelkillä voileivillä tai jatkuvilla välipaloilla eläminen pidemmän päälle tee hyvää. Harva jaksaa käyttää työpäivien jälkeiset illat seuraavan päivän ruokien kokkaamiseen, mutta pienellä suunnitelmallisuudella tästäkin selviää. Helpota arkeasi näillä vinkeillä:

1. Tee kerralla isompi satsi. Jos perheelle valmistaa illaksi ruoan, sitä voi tehdä kerralla isomman annoksen, josta riittää seuraavan päivän lounaaksi. Esimerkiksi monet uuniruoat vain paranevat uudelleen lämmitettäessä:
• Reseptivinkki: intialainen kanapata, gluteeniton kaalilaatikko

2. Jatkojalosta tähteet. Jos saman ruoan syöminen peräkkäisinä päivinä ei huvita, voit myös jatkojalostaa ylijääneen ruoan: uunikasvisten tähteistä saat helposti sosekeiton tai lisukkeen pastalle, edellisen päivän kala taas taipuu niin ikään pastan tai salaatin kaveriksi.
• Reseptivinkki: mehevä kasviskeitto ja yrttiöljyä, porkkana-inkiväärisosekeitto, välimerellinen kalakeitto

3. Vaihtele pääraaka-ainetta. Samoista aineksista voi valmistaa samalla kertaa pari eri versiota. Silloin lounaat on tehty valmiiksi muutamaksi päiväksi eteenpäin, mutta vaihtelusta ei tarvitse tinkiä. Keittoja, uuniruokia, kastikkeita tai salaatteja voi usein varioida valitsemalla pääraaka-aineeksi esimerkiksi kalaa, kanaa, tofua tai papuja ja tuunaamalla makumaailmaa mausteiden avulla.
• Reseptivinkki: kasviscurry, lohikeitto, jauhelihakeitto, tofu-ramen, yhden pannun gluteeniton vegebolognese

4. Oikaise. Oikaisemisessa ei ole mitään hävettävää: kaupasta löytyy myös ravitsemuksellisesti hyviä valmisruokia tai puolivalmiita ruokatarvikkeita, jotka nopeuttavat ruoanlaittoa. Käytä esimerkiksi valmiita kasvissekoituksia wokkien tai keittojen pohjana, joihin saat helposti makua Reformin liemivalmisteilla. Myös valmisruokia voi tuunata lisäämällä kylkeen esimerkiksi kasviksia.

Muistathan myös gluteenittomat ja lisäaineettomat Reformi Luomu ateria-ainekset. Reformi Luomu Pasta Bolognese kastikemixin avulla saat 10 minuutissa valmiin pastakastikkeen, lisää vain vesi sekä jauheliha tai vaihtoehtoisesti soijarouhe/härkis/nyhtökaura ja tarjoile spagetin kanssa. Reformi Luomu Sipulikeitto on paahdetusta luomusipulista valmistettu gluteeniton keittoaines, joka sopii sipulikeiton lisäksi loistavasti maustamaan jauhelihamureke- ja lihapullataikinan.

Reformi Luomu Liemikuutiot ja -jauheet sekä ateria-ainekset ovat myynnissä päivittäistavarakaupoissa kautta maan.