Pähkinät ja siemenet ovat aina trendikkäitä – eikä suotta! Sen lisäksi, että ne ovat monikäyttöisiä ja maistuvat hyvältä, ne tekevät hyvää sisäisesti ja ulkoisesti. Poimi parhaat käyttövinkit alta ja lue, miksi pähkinöitä ja siemeniä kannattaa lisätä ruokavalioon.
Cashew on pehmeä ja miedonmakuinen pähkinä, joka sopii paahdettuna tai sellaisenaan naposteltavaksi. Kermaisen maun ja hyvien rasvojen vuoksi cashew on omiaan tuorepuuroon ja raakakakkuihin. Lisää cashewpähkinöitä myös lämpimään ruokaan ja täydennä kasvisruokavaliota. Kokeile tätä hunajaista luomu-juurespataa, johon cashew lisää mukavasti rousketta.
Kurpitsansiemen on kookas ja maukas vihreä siemen, joka sopii paahdettavaksi tai sellaisenaan salaattiin lisättäväksi. Siemenet sisältävät runsaasti hyvää tekeviä kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja rautaa. Käytä kurpitsansiemeniä myös välipaloissa: sekoita 0,5 dl Femisoyaa ja 2 dl jogurttia ja lisää päälle reilusti paahdettuja kurpitsansiemeniä.
Maapähkinä on maan pinnan alla kasvavan palkokasvin siemen. Se sisältää paljon hyviä rasvahappoja, runsaasti proteiinia ja vitamiineja. Edullinen ja voimakkaan maun omaava maapähkinä sopii erityisen hyvin leivontaan ja ruoanlaittoon.
Manteli on runsaskuituinen ja proteiinirikas siemen, joka sisältää tyydyttämättömiä, niin sanottuja hyviä rasvoja. Miedon ja makeahkon makuisesta mantelista valmistetaan monet tutut tuotteet, kuten marsipaani, mantelimassa, mantelijauho, manteliöljy ja mantelimaito.
Seesaminsiemen on tullut monille tutuksi hampurilaissämpylän päältä, mutta tämä pieni ja ravintorikas siemen kuuluu olennaisena osana moneen muuhunkin ruokaan. Hummukseen siemenet sujahtavat seesaminsiementahnassa eli tahinissa ja moneen makeaan jälkiruokaan ja leivonnaiseen seesaminsiemenistä valmistetussa halvassa.
Tämä artikkeli on ilmestynyt aiemmin Soppa 365:n ja Oriolan Hyvän olon keittiössä.