KEVENTÄJÄ TAI RUOKAVALIOTAAN TARKKAILEVA HYVINVOINTITYYPPI
Ravitseva keitto on oiva valinta painoaan tarkkailevalle tai kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnistaan huolehtivalle. Myös moni istumatyötä tekevä valitsee kevyen keiton mielellään lounaaksi, jotta olo pysyy virkeänä ruokailun jälkeenkin. Yhden henkilökohtaiseen ruokavalioon sopii kasvisten keveys, toinen vaalii kokonaisvaltaista hyvinvointia välttämällä gluteenia ja lisäaineita.
KEITTOVINKIT:
- Suosi kirkkaita liemipohjaisia keittoja, jotka sisältävät hyviä rasvoja ja ravitsevat, mutta ovat täynnä makua.
- Kevennä välillä valmistamalla tietoisesti hyvin kevyttä ja kasvispainotteista keittoa.
- Huolehdi riittävästä proteiinin saannista ja lisää keittoon lihaa, kalaa tai kasviproteiineja.
- Valitse vain sellaisia tuotteita, jotka sopivat sinulle. Korvaa ruokavalioon sopimattomat tuotteet resepteistä muilla kasvikunnan tuotteilla tai gluteenittomilla tuotteilla, jos gluteeni ei sovi ruokavalioosi.
- Käytä keitoissa puhtaita raaka-aineita ja valitse keittopohjaan gluteenittomia ja hiivattomia luomuliemituotteita.
KOKEILUNHALUINEN NAUTISKELIJA
Halu kokeilla uutta ja kokata maku edellä ohjaa nautiskelijaa keittovalinnoissa. Maun lisäksi valintoihin vaikuttavat raaka-aineiden laatu ja puhtaus. Siksi moni nautiskelija käyttää mielellään luomutuotteita ja lähiruokaa. Vaikka nautiskelija arvostaa lähellä tuotettua ruokaa, se ei vähennä tarvetta kokeilla jotakin uutta ja kokkailla eksoottisia keittoja kotikeittiössä.
KEITTOVINKIT:
- Panosta keittoihin hauduttamalla maukkaat liemet itse tai luota korkealuokkaisiin luomuliemiin.
- Yhdistele rohkeasti eri maiden keittiöitä myös keitoissa.
- Helpota kaukokaipuuta matkustamalla kotona hellan ääressä minne ikinä kaipaatkaan. Esimerkiksi Marokon makuja himoitseva saa pikalipun mausteiseen matkaan valmistamalla värikästä couscous-keittoa.
- Suosi puhtaita raaka-aineita, luomua ja paikallisia tuottajia.
KIIREINEN PENNIN VENYTTÄJÄ
Tätä tyyppiä ohjaa ruokavalinnoissaan kiireinen arki: työ, harrastukset ja huushollin pyöritys. Halu panostaa hyvään itse tehtyyn ruokaan on kova, mutta aikaa keittiössä hääräämiseen on vähän ja rahaakin pitäisi säästää. Edullinen ja nopeasti valmistuva keitto on kiireisen penninvenyttäjän pelastus. Kerralla voi valmistaa ison satsin, ja kukkaroakaan ei tarvitse keventää kovin paljoa.
KEITTOVINKIT:
- Valmista ruokaa satokausikalenterin mukaan, jolloin saat hyödynnettyä sekä sesongin parhaat maut että edullisimmat kasvikset.
- Käytä arjessa oikopolkuja hyvällä omatunnolla. Käytä arjessa oikopolkuja hyvällä omatunnolla, vaikkapa herkuttelemalla Reformi-sipulikeitolla.
- Huolehdi, että kuivakaapista löytyy aina perusvarasto erilaisia säilykkeitä ja pakastimessa on aina joitakin vihanneksia. Näin sinulla on joka tilanteessa valmius soveltaa pikaratkaisu.
- Älä anna hinnan tai ajankäytön rajoittaa kokkailujasi – päinvastoin. Päästä luovuus valloilleen, sovella ja tuunaa.
Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin Soppa 365:n ja Oriolan Hyvän olon keittössä.