Voiko siivous todella muuttaa elämää? Tätä kysymystä pohtii kuuluisa japanilainen KonMari-metodi. The Times -lehden 100 maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon valittu Marie Kondo on luonut menetelmän maailmanlaajuiseksi tredniksi muuttuneessa kirjassaan ”Siivouksen elämänmullistava taika” (The Life-Changing Magic of Tidying Up).
Menetelmä käsittelee kaikki elämässäsi olevan materian yhden tärkeän kysymyksen kautta: tuottaako tämä esine minulle onnea? Siistiminen on kirjan mukaan dialogia itsensä kanssa ja lopputulos on stressivapaa ja muuttunut elämä.
KonMari-metodin mukaan kodin siistiminen luo itseluottamusta ja päätöksenteko omasta elämästä tavaroiden kautta on voimaannuttavaa. Elämään saa lisää energiaa, kun energiasyöpöt tavarat luovuttaa eteenpäin.
KonMari-menetelmä on oivallinen apu myös muiden negatiivisten asioiden hävittämiseksi elämästä. Jos kriteerinä elämään kuulumiselle pitää sen tuomaa onnellisuuden määrää, voi muutoksia omassa elämässä huomata, kun tiputtaa asioita, jotka eivät tuota onnellisuutta. Elämässä on hyvä keskittyä niihin asioihin, jotka tekevät onnelliseksi ja hävittää voi elämästä energiaa syövät henkilöt tai esimerkiksi stressaavan ja kiireen tuntua elämään tuovan työpaikan.
Koko menetelmän a ja o on ymmärtää, kuinka paljon turhaa tavaraa jokaisella on kotonaan käyttämättä. KonMari opettaa ne askeleet, joiden avulla tavaroita voi heittää pois. Ota jokainen tavara yksitellen käteen ja kysy itseltäsi, tuottaako se sinulle iloa. Jos tuottaa, pidä se. Jos ei tuota, heitä se pois. Käydessäsi tätä dialogia huomaat erottavasi ne tavarat, jotka ovat jo tehneet tehtävänsä elämässäsi.
KonMaria käyttäessä ei kannata pelätä kodin muuttumista askeettiseksi ja kylmäksi, sillä voit säilyttää tavaroita niin paljon kuin haluat. Ainut sääntö on, että niistä jokainen tuottaa sinulle iloa ja onnellisuutta. Järjestelmä antaa ohjeet joiden mukaan käyt kaikki tavarasi läpi ja jätä jäljelle vain ne tavarat, joista saat iloa elämääsi.
Koko kodin läpikäymiseen menee aikaa, mutta jos teet kaiken metodia noudattaen, koti pysyy jatkossa siistinä kuin itsestään. KonMari-menetelmän mukaan käyttämättömien tavaroiden varastointi näkymättömiin on eri asia kuin siisteys, sillä todellista siisteyttä on elää vain valittujen, tärkeiden tavaroiden kanssa. Jos tavaraa on liikaa, ei sen järjestely ja piilottaminen pois silmistä auta. Japanilaiseen uskontoon shintolaisuuten liittyy animismi, eli ajatus siitä, että kaikilla esineillä on sielu. Näin pitkälle ei tarvitse mennä, mutta on hyvä pohtia tavaran todellista arvoa itselle.
Menetelmän mukaan on pyrittävä täydellisyyteen, tai on turha haaveilla täydellisestä muutoksesta myöskään omassa elämässä. Laittamalla kotisi kuntoon huomaat mitä haluat oikeasti tehdä. Kun kotisi ei ole enää epäsiisti, et voi paeta ongelmiasi ja päätöksiäsi. Siisti koti selkeyttää ajatuksiasi.
Vaikka kokonaisvaltainen KonMari-menetelmän mukauttaminen osaksi elämää ei olisikaan juuri sinua varten, voi sen opeista ammentaa itselleen sopivin osin inspiraatiota. Negatiivisen kitkeminen elämästä ja positiiviseen keskittyminen on hyvä ohjenuora, jota noudattamalla elämä muuttuu positiivisemmaksi.
Hyvä tiivistelmä KonMari-kirjan metodista löytyy täältä.
Lue myös:
5 oudointa KonMari-oppia – Olisiko sinusta näihin?
KonMari-metodi (englannin kieliset sivut)
Kirja-arvostelu Omakotivalkoinen -blogissa
Ota KonMari käyttöön työpaikalla