Syksy on monelle meistä uuden aloittamisen aikaa, vaikka arki astuukin jälleen kuvioihin. Jollekin uutta on ensimmäinen päiväkoti- tai kouluvuosi, toisella opiskelu, kolmennella uusi työ tai harrastus, neljännellä elämä eläkkeellä. Jokin muuttuu, paljon pysyy myös samana. Mikä on sinun tämän syksyn juttu?
Vaikka haaveilu, uuden oppiminen ja suunnitelmat pitävät meidät virkeinä, myös tästä hetkestä on hyvä oppia nauttimaan. Kun arki rullaa, juhlahetkiä on yhtäkkiä kummasti enemmän! Kokeile vastata seuraaviin kysymyksiin. Ne auttavat sinua löytämään arjen iloja!
Kodin kunnossapito, ruuanlaitto, lemmikkien hoitaminen, omat ja lasten harrastukset ja ystävien tapaaminen ovat asioita, jotka tuntuvat arkisilta, mutta rytmittävät päiviämme ja luovat turvallisia rutiineja, joista hyvä arki koostuu.
Oletko himo- vai hyötyliikkuja vai ehkä jotain siltä väliltä? Jo puoli tuntia hengästyttävää tekemistä päivässä saa kehon ja mielen voimaan paremmin. Jos ohjattu liikunta ei ole sinun juttusi, kipaise kävellen kaupassa, polje pyörällä töihin tai käytä hissin sijaan rappusia.
Säännöllinen ateriarytmi ja laadukas ravinto pitävät kehon ja mielen skarppeina ja auttavat selättämään myös stressiä. Syö viisi ateriaa päivässä ja nauti ruokasi rauhassa. Lisää aterioille pellavansiemeniä tai soijalesitiiniä, jotka vilkastuttavat aineenvaihduntaa. Kun arki painaa päälle, ruuan laadusta ei kannata eikä tarvitse tinkiä, Reformi-luomuateria-ainekset auttavat loihtimaan pöytään maittavan aterian silloinkin, kun aikaa ei ole käytettävissä paljon. Panosta tuoreisiin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin ja syö luomua, kun se on mahdollista. Muista huolehtia myös riittävästä vedenjuonnista. Se pitää aineenvaihdunnan virkeänä, lihakset kimmoisina ja ihon kuulaana.
Vietä aikaa niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa viihdyt. Miten hyvin tunnet läheisesi? Keskustele, kuuntele ja puuhaile yhdessä. Se luo yhteenkuuluvuudentunnetta. Jos kaipaat uusia ystäviä, lähde rohkeasti uusiin harrastuksiin ja avaa suusi. Voit yllättyä positiivisesti!
Tingi tekemisistä, mutta älä unesta. Yritä saada arkeen mahtumaan myös hengähdystaukoja ja nuku riittävästi. Unen aikana palaudutaan päivän puuhista ja opitaan uutta, kun aivoihin muodostuu uusia hermoverkkoja. Säännöllinen päivärytmi ja rutiinit auttavat myös unensaannissa. Joskus on lupa olla myös tekemättä yhtään mitään.